Voor Eens en Voor Altijd: Het Verschil Tussen Botox en Fillers!

Beste dr. G.,

Ik snap er niets meer van! Kan u voor eens en voor altijd het verschil uitleggen tussen Botox en fillers? Groeten, Minke L.

Beste Minke, 
Ik sta zelf ook versteld van hetgeen ik met regelmaat tegenkom in de media. Om een goede keuze te maken is het erg belangrijk dat men de juiste informatie krijgt.
Bij The B Bar besteedt men heel veel tijd aan voorlichting alvorens er (eventueel) overgegaan wordt tot een behandeling. Klanten vinden dit heel erg prettig en voelen zich gehoord en begrepen. 

Heel simpel gezegd kan je de volgende regel aanhouden: Botox ontspant en een filler vult (letterlijk).
Botulinetoxine A is een stofje (eiwit) dat spieren tijdelijk verlamt.
Botox (overigens niet de juiste afkorting, maar wel de meest bekende), zorgt ervoor dat rimpels verdwijnen of minder worden, doordat de spier die de rimpel veroorzaakt, tijdelijk verlamd wordt. Dit proces is reversibel en houdt drie tot zes maanden aan.
Met Botox kun je géén verslapte huid of volumeverlies (bijvoorbeeld ingevallen wangen) behandelen. 

Volumeverlies of een verslapte huid door verlies van elasticiteit, kunnen geholpen worden door een behandeling met Fillers. Bij The B Bar wordt gewerkt met Restylane® fillers die bestaan uit (lichaamseigen) hyaluronzuur. 
Als we ouder worden verliezen we collageen en vetweefsel die voor stevigheid en elasticiteit van onze huid zorgen. Hierdoor kunnen we er vermoeider uit zien dan we ons daadwerkelijk voelen. Door de huid op anatomisch strategische punten op te vullen met een filler, al dan niet in combinatie met Botox, kan dit verbeterd worden, mits de behandeling wordt  uitgevoerd door een ervaren specialist.

Soms kan het zijn dat Botox alleen niet het gewenste resultaat geeft omdat de rimpel heel diep is, of was. Gebruik van een filler in combinatie met Botox geeft dan het gewenste resultaat. 

Volgens de nieuwe richtlijnen (European Academy of Dermatology and Venerology, Genève 2017), is voorzichtigheid geboden bij een aantal vaak gebruikte behandelingen met fillers. De bijwerkingen zouden niet opwegen tegen de voordelen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met The B Bar.